Puheenjohtajan palsta

04.06.2021 /

"En mokaa tehtaalla ja silti ollaan ahtaalla"

Reilu vuosi on Suomessa taiteiltu erilaisten korona-rajoitusten kanssa. Ammattiosaston toimintaan se on vaikuttanut siten, että muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes kaikki ”live”-tilaisuudet ovat jääneet pitämättä. Hallituksen kokoukset sekä muutamat koulutukset olemme pystyneet järjestämään etänä Teams-järjestelmällä. Rutiinit ja toimitsijan hoitama edunvalvontatyö ovat hoituneet olosuhteisiin nähden hyvin. Toimiston etäkokouslaitteistoa ollaan uusittu siten, että pystymme tilanteen niin vaatiessa järjestämään koulutukset ym. tilaisuudet sujuvasti.

En ole taatusti ainoa, joka toivoo koronatilanteen mahdollistavan jo lähiaikoina livekokoukset ja -koulutukset. Pystymme järjestämään esim. koulutuksia kummallakin tapaa ja otamme vastaan toiveita ja ideoita niiden aiheista. Vappubrussi jää olosuhteiden pakosta myös tänä vuonna järjestämättä.

”En mokaa tehtaalla ja silti ollaan ahtaalla” lauloi muuan Chuck Berry jo 60 vuotta sitten, ja vielä ahtaammalle työnantajajärjestöt haluavat teollisuustyötekijän laittaa.

Vuosikymmenet jatkunut, lähes koko mediakentän tukema kampanja ay-liikettä vastaan, on tullut uuteen vaiheeseen. Nolla- tai pienet palkankorotukset, sos.maksujen siirrot työantajalta työtekijöiden maksettavaksi, ynnä valtiovallan antamat helpotukset vero- sekä sosiaaliturvamaksuhin eivät työnantajalle riitä.    Palkansaajien reaaliansioiden polkiessa paikoillaan, ovat yrittäjä- sekä pääomatulot jatkaneet reipasta nousuaan, niistä ei kilpailukyvyn nimissä voi tinkiä. 

Onko siis ”ison potin” aika, sitä voisi merkitä Teknologiateollisus ry:n (Metsäteollisuus ry:n vastaavan jatkeeksi) ilmoitus siitä, ettei se tee enää yleissitovia työehtosopimuksia. On mahdollista, että Suomalainen ammattiyhdistysliike on kovimman paikan edessä vuosikymmeniin ja onko niin, että se on pehmeyttään päätynyt siihen? Monelle voi tulla yllätyksenä se kuinka monet työ, työaika, loma ja sosiaaliset ehdot ja edut ovat sidoksissa työehtosopimukseen. 

Teollisuusliitto tekee vastedeskin sopimukset jäseniensä puolesta. Hyvä niin, mutta liiton on oltava valmis myös koviin järjestöllisiin toimiin jäseniensä puolesta.

Ammattiosasto tulee järjestämään infotilaisuuksia sekä tiedottamaan muilla kanavilla ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta.

PS. Kunnallisvaalit ovat tulossa! Suomen kuntien valtuustoissa ovat yrittäjäjärjestöjen edustajat yliedustettuina. Nyt olisi tilaisuus korjata tilannetta ja äänestää työkansaa edustavia ihmisiä valtuustoihin. Ehdokkaita on, myös tästä osastosta.

T. Lehtisen Rane

Palaa takaisin